De gemeente Smallingerland wil beter voorbereid zijn op droogte en stelde in 2024 het Klimaatadaptatieplan 2024-2028 vast. Eén van de eerste acties: een verdiepend onderzoek naar de impact van droogte in Drachten. In opdracht van de gemeente Smallingerland voerde Enviso Ingenieursbureau hiervoor een droogtegericht bodemonderzoek uit als belangrijke eerste stap. De resultaten geven inzicht in lokale bodemkenmerken en vormen de basis voor gericht vervolgonderzoek.
Projectdetails
- Opdrachtgever:Gemeente Smallingerland
- Jaar:2025
Grondig bodemonderzoek op tien locaties in Drachten
Op tien locaties in Drachten zijn bodemkenmerken onderzocht die relevant zijn voor het inschatten van de impact van droogte op de bodem. Dit vond plaats tijdens een periode met droge en warme weersomstandigheden, wat de urgentie van het thema extra onderstreepte. Binnen twee dagen zijn boorprofielen opgesteld conform NEN-EN-ISO-14688-1, beschrijfklasse B2 QM5. Daarnaast zijn grondmonsters geanalyseerd op vier belangrijke parameters:
• Het bodemvochtgehalte (%)
• Het organische stofgehalte (%)
• Het verwelkingspunt (pF)
• De doorlatendheid van bodemlagen (K-factor)
Labplan als startpunt voor effectieve droogteanalyse
Vooraf is samen met een geaccrediteerd laboratorium een labplan opgesteld, met afspraken over monsterselectie, werkwijze en planning. Om de droogte-effecten goed te kunnen duiden, zijn op 10 en 30 centimeter diepte grondmonsters genomen. In het lab worden het bodemvochtgehalte (volgens NEN8992) en het organisch stofgehalte (NEN8991) bepaald. Door het directe contact tussen de projectleider van Enviso en de labcoördinator zijn de werkzaamheden efficiënt en volgens planning verlopen. De resultaten leveren gerichte input voor het verdere droogteonderzoek in Drachten.

Interesse of vragen?
Wat we doen, doen we goed. En we doen het samen. Heb je interesse in onze diensten? Neem gerust contact op.
Contact opnemen