In Nederland zijn steeds meer invasieve exotische plantensoorten te vinden. Dit zijn uitheemse plantensoorten die oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Omdat ze een slechte invloed op het Nederlandse landschap hebben, is het van belang om de verspreiding van deze plantensoorten tegen te gaan.

Wat zijn invasieve exoten?

Invasieve exoten zijn planten- en dierensoorten die hier niet vandaan komen. Vaak komen invasieve exoten in het Nederlandse landschap terecht door menselijk handelen. Uitheemse plantensoorten, zoals de Aziatische Duizendknoop (ook bekend als Japanse Duizendknoop), krijgen hierdoor de mogelijkheid om zich in het Nederlandse landschap te vestigen. De verspreiding van dit soort plantensoorten levert problemen op voor zowel planten en dieren als infrastructuur en bebouwing.

Om verspreiding van invasieve exoten te voorkomen heeft de Europese Unie vastgelegd hoe ermee om moet worden gegaan. Er is een Unielijst opgesteld waarop planten en dieren staan die wettelijk gecontroleerd worden. In Nederland wordt deze vijftal invasieve plantensoorten voornamelijk bestreden:

  • Aziatische Duizendknoop
  • Watercrassula
  • Grote waternavel
  • Reuzenbalsemien
  • Reuzenberenklauw

Waar de Aziatische Duizendknoop, Reuzenbalsemien en Reuzenberenklauw zich op het land verspreiden, zijn de Watercrassula en de Grote waternavel in wateren zoals kanalen, sloten en vijvers te vinden.

Invloed op de natuur

Doordat invasieve exoten in staat zijn om zich sneller en makkelijker te gedijen in de Nederlandse natuur, beschadigen ze inheemse soorten en hun omgeving. Naast de natuur kunnen uitheemse plantensoorten voor schade aan de kust, wegen en gebouwen zorgen. Ook kunnen invasieve exotische plantensoorten zoals de Reuzeberenklauw problemen opleveren voor de gezondheid van mens en dier. Als invasieve exoten zich eenmaal hebben gevestigd is het moeilijk om ervan af te komen.

Aziatische Duizendknoop

Een invasieve plantensoort die inheemse planten overwoekert en schade toebrengt aan de infrastructuur, is de Aziatische Duizendknoop. Daarvan zijn 3 soorten verboden:

Japanse Duizendknoop

(Fallopia japonica)

Sachalinse Duizendknoop

(Fallopia sachalinensis)

Bastaard Duizendknoop
(Fallopia x bohemica)

Omdat deze plantensoort zich diep wortelt is de Aziatische Duizendknoop niet makkelijk te verwijderen. Het plantenmateriaal tot en met het wortelstelsel in de grond moet verwijderd worden om verdere verspreiding van deze invasieve exoot tegen te gaan. Hiervoor is het nodig om zowel een inkartering als een sanering uit te voeren.

De Aziatische Duizendknoop groeit tot een uitgebreid stelsel bovengronds en ondergronds, inclusief uitlopers en dieptewortels.

Enviso, specialist in inventariseren en saneren

Door onze kennis en ervaring met bodem en exoten is Enviso in staat om vakkundig groeiplaatsen te inventariseren en saneringen uit te voeren. Aan de hand van de nieuwste inzichten en technieken worden locaties onderzocht, (onderhouds)plannen gemaakt en gesaneerd.

Vragen over invasieve exoten?

Heeft u vragen over invasieve exoten en de bestrijding daarvan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Contact opnemen